Beslutningen om å gjennomgå en behandling for dine muskel- og skjelettplager er et viktig skritt mot å gjenvinne en aktiv livsstil. Det er viktig at du føler deg trygg på ditt valg. Å finne den rette ortopeden, en med en historie med vellykkede operasjoner, vil bidra til at du får en vellykket behandling, operasjon eller opptrening. Det er viktig at du føler deg komfortabel med din kirurg, og føler at du kan diskutere dine bekymringer og spørsmål åpent, og få gode svar.

Her er hva du kan gjøre for å finne den beste ortopeden for deg:

Be om henvisning til ulike klinikker og ortopeder

Ta kontakt med din fastlege eller praktiserende lege for en liste over ortopediske kirurger som spesialiserer seg på eller har erfaring med den behandlingen du er på jakt etter. Pass på å spørre hvorfor disse anbefalingene skiller seg ut. Du kan utvide listen over mulige kirurger hvis du spør hos andre leger og fysioterapeuter, for eksempel leger som deler kontor med din praktiserende lege.

Sjekk med venner og bekjente

Hvis du kjenner noen som har gjennomgått en behandling eller operasjon, spør de spørsmål du måtte ha, og selvsagt spør om det gikk bra.

Lokale ortopediske avdelinger

Noen sykehus er kjent for å ha en spesielt god avdeling når det kommer til ortopedisk kirurgi. Sjekk om det er et sykehus i din region, og i så fall ta kontakt med dem. Om det skulle være utenfor din region, husk at du kan bruke ditt frie sykehusvalg, så lenge det gjøres via et offentlig sykehus. Mange offentlige sykehus har også avtaler med gode private klinikker på området.

Se på ortopedens erfaringsnivå

Det er lurt å spørre en kirurg hvor mange prosedyrer de utfører årlig. Undersøkelser viser at de kirurgene som utfører flest for eksempel totale kne utskiftninger (TKR) per år, mest sannsynlig har en større suksessrate. På samme måte har sykehus som utfører 25 eller flere TKR årlig, de beste resultatene. De beste kirurgene utfører ofte hundrevis av prosedyrer hvert år.

Spesialister og ny teknologi

Spesialister på området får verdifull erfaring, hovedsakelig ved å utføre operasjoner, men de kan også utvide sin kunnskap gjennom videreutdanning. Dette kan inkludere å lære seg om:

  • Ny teknologi
  • Nåværende kirurgiske tilnærminger
  • Nytt utstyr

Hvis du mener at en bestemt prosedyre eller kirurgisk tilnærming kan være riktig for deg, er det viktig å avgjøre om din potensielle ortoped er utdannet i dette området eller kan implantere denne prosedyren. Vanligvis, for å kunne bruke en bestemt kirurgisk metode eller utstyr, vil en kirurg motta trening fra produsenten. Sykehus foretrekker noen ganger bestemte produsenter og utstyrsleverandører. Ved å besøke produsentens nettsted, vil du sannsynligvis finne en ortoped i nærheten av deg trent i den teknologien.

Samtidig er det viktig å respektere din ortopeds anbefalinger. De er best rustet til å bestemme hvilken behandling som er riktig for deg. Arbeid med kirurgen din for å forstå valget de gjør, og ikke vær redd for å stille spørsmål. Det er viktig å være komfortabel med metodene de skal bruke.

Ta en endelig avgjørelse

I denne prosessen vil det dukke opp mange spørsmål og bekymringer angående din behandling. Før du tar din endelige beslutning, må du derfor gjøre følgende:

  • Ta deg tid til å velge riktig lege
  • Bruk tid til å undersøke mest mulig
  • Rådfør deg med flere leger
  • Ikke vær redd for å stille spørsmål

Du bør ikke gjennomføre noen slags behandling, være seg kirurgisk eller ikke-kirurgisk, før du føler deg helt komfortabel med ortopeden, sykehuset eller praksisen og prosedyren. Din fremtidige helse avhenger av dette.