Å finne en ortoped kan være en tidkrevende prosess når evnen til å gå eller fungere optimalt fysisk er avhengig av legenes ferdigheter. Problemet er at det å finne den riktige legen for deg ikke alltid er så lett som det høres ut, spesielt hvis du bor i et desentralisert område langt fra et bysentrum.

Heldigvis er det ting du kan gjøre for å forenkle søket. Start med å ta en trinnvis tilnærming, med fokus på:

  • Finne kvalifiserte kandidater i ditt område
  • Vurdering av tilgjengelighet og kostnader
  • Kontroll av ortopedens bakgrunn
  • Gjennomføre en-til-en-intervju

Å ha en strukturert tilnærming vil ikke bare gjøre søket enklere, men gi deg den nødvendige innsikt for å gjøre et balansert og veloverveid valg.

Hvordan finne referanser

Når du begynner søket, ikke start søket med å forsøke å finne den «beste» ortopeden. Det enkle faktum er at det er mange definisjoner av «beste», noen av dem kan hindre prosessen mer enn å være til hjelp.

Fokuser i stedet på å finne en erfaren, anerkjent ortoped som du kan kommunisere fritt og ærlig med. Dette gjelder spesielt hvis du står overfor flere behandlinger. At du bruker samme ortoped gjennomgående betyr at han eller hun kjenner din sak og har en grundig forståelse for dine prospekter og begrensninger.

Det er fire enkle måter å starte søket på:

  • Snakk med din fastlege som enten vil kjenne de beste ortopedene i ditt område eller har et henvisningsnettverk å vende seg til.
  • Snakk med vennene dine eller kollegaer, noen kan ha fått utført ortopedisk kirurgi eller kjenner noen som har. Førstehånds erfaring hjelper alltid.
  • Finn en kirurg gjennom profesjonelle organisasjoner. Legeforeningen kan for eksempel gi anbefalinger eller bidra med faglitteratur.
  • Søk på ulike medisinske nettsted. Her kan det ligge erfaringer fra pasienter, kommentarer fra fagfolk, anbefalinger og så videre.

Kontroller tilgjengelighet og pris

Når vi snakker om tilgjengelighet, betyr det ikke bare en timeavtalebok. Det er viktig å sjekke om behandlingen er dekket av det offentlige, eller om det er noen som utfører det privat. Det er også viktig å ta med seg at de ulike sykehus/behandlingssteder har ulik ventetid, og det kan være lurt å benytte seg av fritt sykehusvalg for å unngå eventuelle lange ventelister. Selv om dette innebærer å reise vekk fra nærområdet, kan det være verdt det i forhold til ventetid. Enkelte sykehus har avtaler med private på markedet for å redusere sykehuskøene, dette kan gjøre at ventetiden blir kortere, og at gjennomføringen blir gjort at dyktige leger på topp moderne kirurgiske sentre.

Intervjue kandidater

Når du har funnet en kandidat, planlegg en avtale og dra dit, med full intensjon om å intervjue legen.

Vær direkte. Aldri vær sjenert for å spørre hvor mange ganger en lege har utført en spesiell operasjon eller hvordan han eller hun kan tilnærme seg dette annerledes enn en annen kollega. En erfaren profesjonell vil fullt ut forvente dette og kunne svare nøyaktig på hvordan og hvorfor en prosedyre eller behandling skal utføres. Derimot kan enhver kirurg som blir fornærmet av dette, være noen du vil unngå.

Siden tid kan være en avgjørende faktor, er det viktig at du bruker tiden til å ta et informert valg basert på fullstendig informasjon og gjennomsiktig kommunikasjon. Du fortjener intet mindre.