Hvis muskuloskeletale skader blir for alvorlige, kan de kreve kirurgisk inngrep for å koble til muskler, leddbånd og sener, reparere nerveskade, reposisjonere leddene, og gro sammen knuste bein igjen. Ortopediske kirurger diagnostiserer forhold, oppretter behandlingsplaner, utfører prosedyrer, hjelper pasienter med å gjenopprette og overvåke kroppen for fremtidige skader, slik at de kan gjenopprette pasientens mobilitet og komfort. Alle pasienter har ulike behov, både til behandling og hvor omfattende inngrep og etterbehandling som kreves. Det er viktig å kartlegge alle behov først for å få en komplett oversikt over kostnadsbildet for en ortopedisk behandling.

Kostnader for ortopedisk behandling

Det er mange typer ortopedisk kirurgi, så kostnaden vil alltid variere i henhold til den spesifikke prosedyren. For eksempel er hofterstatningskirurgi naturligvis mye dyrere enn å suturere et ledd i albuen. Følgende faktorer kan påvirke prisen på din ortopediske kirurgi:

  • Hvorvidt prosedyren din vil kreve at du overnatter på sykehuset. Prosedyrer som krever innleggelse i sykehus koster ofte mer enn ambulante operasjoner, dersom dette gjøres på et privat sykehus.
  • Anestesien du bruker koster også penger. Avhengig av invasiviteten og lengden på prosedyren din, kan din ortopediske kirurg anbefale lokalbedøvelse, intravenøs sedasjon, oral bevisst sedasjon, generell anestesi eller en kombinasjon av disse.
  • Konsultasjonsgebyrer. Ortopediske kirurger belaster vanligvis mellom 1000 til 5000 kroner for en første konsultasjon og kirurgisk planleggingsøkt. Noen tillater dette gebyret å bli brukt til operasjonen din hvis du velger å gå videre.
  • Diagnostiske undersøkelser og vurderinger. Din ortopediske kirurg vil vurdere det berørte området av kroppen din ved første avtale, men han eller hun kan også bestille flere tester, inkludert røntgenstråler, en MR eller en CT-skanning. I spesielle tilfeller kan legen din også henvise deg til andre spesialister for å få mer informasjon og råd.
  • Hvor har du operasjonen din? Noen kirurger utfører prosedyrer i private praksiser eller klinikker, mens andre har avtaler på lokale sykehus. Hvert operasjonsrom har forskjellige fasiliteter og dermed kostnader.

Vår beste anbefaling er å ta kontakt med din fastlege eller foretrukne private praksis for å få kartlagt eventuelle kostnader basert på dine behov. Din lege plikter å informere om eventuelle kostnader, og private aktører vil som oftest oppgi priser på de ulike tilbud på sine hjemmesider, alt fra konsultasjon, anestesi og kirurgiske inngrep.

Samtidig kan det være verdt å sammenligne priser på de ulike klinikkene. Dersom det er betydelige kostnader forbundet med din behandling, vil man kunne spare betydelige beløp om man tar seg tiden å undersøke priser hos flere aktører. Din fastlege vil kunne gi deg henvisninger og anbefalinger, samt ytterligere informasjon hva som dekkes via offentlige tjenester.

Skulle du ty til en privat aktør, vil kostnaden bli annerledes. Fordelen er selvsagt at du får umiddelbar hjelp, og mange mener også at hjelpen er bedre. I flere av disse tilfellene vil kan måtte ta opp et lån for å finansiere behandlingen. Sørg i så fall for å sammenligne forbrukslån, slik at du får de beste vilkårene. Dette kan du for eksempel gjøre hos disse.

Kostnader for barneortopedi

I Norge er alle operasjoner og konsultasjoner for barn gratis for alle. Kostnader for barneortopedi brukes kun for å forklare hva en slik operasjon vil koste for samfunnet, ikke privatpersoner. For pasienter som er over 16 år, betaler en kun for konsultasjon, ikke for operasjon eller lignende. Fysioterapi er også dekket i sin helhet for barn. Også her vil din fastlege kunne gi utfyllende informasjon, ikke nøl med å stille spørsmål til din lege.