En barneortoped er den best trente og mest erfarne legen for å evaluere og behandle muskel- og skjelettrelaterte (bein, ledd eller muskel) problemer hos et barn som fortsatt vokser. Dette inkluderer alle aldersgrupper fra nyfødte babyer helt opp til tenåringer.

Hva slags utdanning har barneortopeder?

Pediatriske ortopediske kirurger velger å fokusere på barn i sin medisinske praksis. Den unike naturen til medisinsk og kirurgisk omsorg for barn læres av avansert opplæring og erfaring i praksis. De er leger som har:

  • Utdanning fra en godkjent medisinsk skole (ca seks år)
  • Grad fra et godkjent ortopedisk kirurgiprogram (ca fem år)
  • Fullført supplerende spesialpraksis i pediatrisk ortopedi og pediatrisk spinal deformitet (ca ett år)

Hvilke typer problemer behandler barneortopeder?

Et barns muskel og skjelettproblemer er forskjellige fra en voksen. Ettersom barn fortsatt vokser, kan kroppens respons på skader, infeksjoner og deformiteter være ganske annerledes enn det som ville sees hos en fullvoksen person.

Noen ganger er det som antas å være et problem for et barn, bare en variasjon av vekst som vil løse seg med tiden. Et godt eksempel på dette er tågange for et småbarn. Noen av problemene barn har med bein og ledd som skyldes vekst, forekommer ikke engang hos voksne. Og evalueringen og behandlingen av et barn er vanligvis ganske annerledes enn for en voksen – selv for det samme problemet.

Barn med komplekse pediatriske problemer styres best av medisinsk-kirurgisk tilnærming. Pediatriske ortopediske kirurger diagnostiserer, behandler og leger barns muskuloskeletale problemer, for eksempel:

  • Lem og ryggradsforstyrrelser som er registrert ved fødselen eller senere i livet (klumpfot, skoliose, lengdeforskjeller mellom lemmer)
  • Gait abnormaliteter (halting)
  • Brekte bein
  • Ben- eller leddinfeksjoner og svulster

Spesialbehandling for barn

Barn er ikke bare små voksne. De kan ikke alltid si hva som plager dem, eller svare på medisinske spørsmål, eller være tålmodig og samarbeidsvillig under en medisinsk undersøkelse. Pediatriske ortopediske kirurger vet hvordan de skal undersøke og behandle barn på en måte som hjelper dem å slappe av og samarbeide.

De har også fokus på bekymringen som kommer med å ha et barn med et muskel eller skjelett problem, og de har erfaring med å kommunisere med engstelige familiemedlemmer.

De fleste pediatriske ortopediske kirurgers kontorer er innredet og dekorert med barn i tankene. Spesialdesignet utstyr, tilgjengelige leker, videoer og lesemateriell bidrar alle til å skape et komfortabelt og behagelig miljø for barnet.

Hvor finner jeg en barneortoped?

Pediatriske ortopeder har det bredeste spekteret av behandlingsmuligheter, den mest omfattende og spesialiserte opplæringen, og den største kompetansen når det gjelder å håndtere barn og behandle muskel- og skjelettproblemer. Din barnelege, helsesøster eller fastlege kan henvise deg til en pediatrisk ortoped.

Spesialisten vil vurdere både barnets smerte og mobilitet. Normalt vil de ta ultralyd og røntgen som vil bistå i arbeidet med diagnosteringen. Etter resultatene fra disse undersøkelsene foreligger, vil det bli foretatt en vurdering hvilke behandlingsalternativer som passer til barnets individuelle plager og behov. Anbefalingene vil bli presentert for pårørende, slik at de i samråd med legen kan ta stilling til hvilke behandlingsalternativer som er best for barnet. Både smerter, allmenhelse og hvor langt sykdomsprosessen har kommet vil bli tatt hensyn til i denne prosessen.